петак 23 авг 2019
Штампа

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ ЛОВАЧКИХ КОМОРА СЛОВАЧКЕ И СРБИЈЕ

 

Ловачка комора Србије је имала част да 18. јула 2019 године, угости колеге из Словачке, док су домаћи ловни радници добили прилику да размене мишљења и искуства са водећим људима једне од најразвијенијих ловних привреда у Европи.

У посети Београду био је др Тибор Лебоцки, председник СЛК и саветник премијера Републике Словачке, са сарадницима др Имрих Шубом и Душаном Крајниаком. Циљ посете је, по речима председника Лебоцког, стварање чвршћих веза између ловних радника две државе, како би се истоврсни проблеми и изазови данашњег ловства ефикасније решавали кроз заједнички наступ према међународним ловним организацијама, међусобну размену искустава, учествовање у прекограничним пројектима и представљање широј јавности ловаца као правих, а често и јединих заштитника дивљачи.

 Др Лебоцки одржао је предавање у конгресној сали хотела Тулип Ин, којим је око 100 домаћих ловних радника, упознао са организацијом СЛК, као и целокупним системом ловства у Словачкој. Његовом предавању претходило је обраћање председника ЛКС Проф. др Милутина Ђорђевића, који је нагласио да су ловни радници Србије опредељени за сарадњу са струковним организацијама Мађарске и Словачке, јер је детаљном анализом коју је спровела ЛКС установљено да су њихови системи ловства најсличнији нашем. Такође, њихови организациони модели  су показали да ловство има потенцијал озбиљне привредне гране, од које би корист имали сви актери у ланцу одговорности према дивљачи. Колеге из Словачке су спремне да нам помогну тако што ћемо учити на њиховим грешкама, како бисмо за краће време достигли њихов ниво развоја ловства. Председник Ђорђевић је нагласио да ћемо са искуством држава чланица ЕУ који баштине као и ми централно-европски систем ловства, у коме је дивљач власништво државе, лакше сачувати наше традиционално ловство у процесу приступања и хармозације прописа са ЕУ.

Добродошлицу колегама из Словачке пожелео је и Министар заштите животне средине Горан Триван који је након потписивања Споразума о сарадњи ловачких комора Словачке и Србије, у згради Владе Србије примио представнике две струковне организације. Саговорници су заједнички констатовали да се дивљач као државни ресурс, без обзира на извесну  аутономију националног ловног законодавства, у поступку придруживања ЕУ и отварања поглавља 27. не може сагледавати одвојено од свеукупних природних ресурса Републике Србије. С обзиром да је питање заштите животне средине, једно од најзахтевнијих у процесу придруживања и хармозације прописа са ЕУ, помоћ струке је неопходна у ефикасном и довољно брзом затварању овог поглавља.

На крају посете договорен је тројни састанак, струковних организација Мађарске, Словачке и Србије, који би требало да се одржи ове јесени у организацији ловачке коморе Мађарске, као увертира за светску изложбу лова која треба да се одржи под покровитељством Владе Мађарске. 

посетиоци

Ко је на мрежи: 2 гостију и нема пријављених чланова

ТЕМЕ, АНАЛИЗЕ...